2025. január 22.
2025. január 26-27-én került megrendezésre a franciaországi Lyonban a Bocuse d’Or világdöntője. A magyar csapat - élén Kelemen Rolanddal - a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjében 23 másik országgal mérhette össze a tudását, ahol elnyerték a legjobb tálnak járó különdíjat.
A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfje állt, vezetésével a – verseny történetében először - a legjobb tálért járó különdíjat, és a 13. helyet szerezte meg Magyarország. Segítője – azaz commis-ja Fodor Noel volt. A coach pozícióját Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri tagja) pedig Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.
A magyar csapat és Kelemen Roland teljesítménye azért is példaértékű, mert tagjai egy Michelin-csillagos éttermek által dominált versenyben álltak helyt úgy, hogy nem rendelkeznek csúcséttermi tapasztalatokkal.
A díjnyertes tál egyébként a The Hungarian Feast, azaz „Magyar lakoma” nevet kapta és a következő elemek szerepeltek rajta: faszénen grillezett őzgerinc libamájjal és aromás fűszernövényekkel, szűz barnavajban sült kovászos kenyérrel, vadász őzpite a magyar erdő kincseivel, meggyzselé vilmoskörte chutney-val, friss szilvaszeletekkel és csicsóka koronával, jus tokaji borral, vadgomba ravioli kerti zöldségekkel, illetve őz húsleves oolong teával.
A magyar csapat tányérja a Celery Kingdom, azaz „Zeller királyság” nevet kapta, és ezek voltak az elemei: habzóvajban lágyan konfitált sashal és homár, aromás fűszernövényekkel és sós citrommal átitatva, friss zellersaláta szezonális fűszernövényekkel és gomba "kaviárral", arany zeller krokett friss fűszerekkel, zellerpüré és ropogós csicsóka, homár sabayon.
A kétnapos versenyen ismét a lehető legmagasabb színvonalon mérték össze tudásukat a csapatok. A dobogó legfelső fokára a házigazdák, azaz a francia csapat állhatott, második helyen végeztek a dánok, a harmadikok pedig a svédek lettek. A legjobb commis díját szintén a franciák vihették haza, a legjobb tányér pedig Norvégiáé lett.
A felkészülés a Bocuse d’Or Akadémia tankonyháján zajlott, és ezúttal is részt vehetett benne Száraz Zoltán (Hunguest Bük) és Tanács Marcell (Hunguest Szeged), a Hunguest Hotels két ifjú szakácsa, akik életre szóló tapasztalattal gazdagodtak és munkájukkal hozzájárultak a magyar csapat sikeréhez.