Karađorđeva steak - a Hunguest Hotel Sun Resort (Montenegró - Herceg Novi) konyhájából
A szerb konyha egyik specialitása, mely Karađorđe Petrović herceg után kapta a nevét.
Általában pirított burgonyával és tartármártással szolgálják fel.
Hozzávalók 4 fő részére:
4*16 dkg borjú- vagy sertéskaraj
30 dkg kajmak (brindzával, esetleg fetával helyettesíthető, bár ez utóbbi kicsit sósabb, mint a kajmak.)
3 db tojás
5 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
1,2 kg burgonya
1 liter étolaj
2 dl olíva olaj
10 dkg csemegeuborka
10 dkg vöröshagyma
1 ek mustár
1 db citrom leve
2 cl fehérbor
Petrezselyemzöld
Zeller zöld
Só, bors
Elkészítés:
A karajból nyitott szeleteket készítünk, kiklopfoljuk, kevés borssal és sóval megszórjuk, majd beletesszük a kajmakot, feltekerjük és gondosan bepanírozzuk, hogy a kajmak sütés közben ne tudjon kifolyni belőle. Sütésig félretesszük. Ha hűtőben tartjuk, akkor sütés előtt legalább egy órával vegyük ki, hogy belül se legyen hideg, mert akkor nehezebben sül át, és kívül már száraz lesz mire elkészül.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd tetszőleges formájúra és méretűre vágjuk. Tálalás előtt kevés olajon, sóval, borssal aranysárgára pirítjuk.
A tartármártás némileg eltér a nálunk elterjedt mártástól, ugyanis amiről azt hinnénk, hogy kész tartármártás, abba még apróra vágott vöröshagymát, csemegeuborkát, petrezselyemzöldet és néha még zeller zöldet is kevernek.
A különleges steaket készíti és ajánlja: Fancsali Tamás, a Hunguest Hotel Sun Resort séfje.
Amennyiben a fenti recepttel kapcsolatban kérdése merülne fel, küldje el nekünk a recept@hunguesthotels.hu címre, és mi segíteni fogunk.
Jó étvágyat kívánunk!